E natural sa ai intrebari, sa fii curios si sa vrei sa intelegi. Extraordinarul din viata ta a rasarit tocmai din intrebari simple! De aceea ti-am pregatit un dictionar pe intelesul tau care sa te aducă mai aproape de ceea ce e important pentru tine: o viata de momente extraordinare in care sa iei decizii informat.

Daca identifici un termen de interes pentru tine pe care nu l-am adaugat in lista, lasa-ne un rand la asigurari@eurolife-asigurari.ro si noi il adaugam.

Asigurarea este un mijloc de protectie impotriva pierderilor financiare, bazata pe un contract prin care o persoana - fizica sau juridica - ce se va numi asigurat, cedeaza anumite riscuri unui asigurator, platind acestuia o suma de bani numita prima de asigurare. Asigurarea te ajuta sa te protejezi pe tine, pe cei dragi sau lucrurile pe care le detii. Iti poti plati cheltuielile medicale in cazul in care ai avut un accident,costurile de reparatie sau inlocuire a unor bunuri, de exemplu mobilierul sau echipamentul in cazul in care a avut loc o inundatie la tine acasa, de exemplu.

Este acea companie de asigurari care in schimbul unei plati (numita prima de asigurare) preia riscul si te despagubeste in cazul in care se produce un anumit eveniment asigurat.

Persoana a carei viata sau bunuri constituie obiectul asigurarii si care, in schimbul primei de asigurare platite asiguratorului, se asigura pentru anumite evenimente ce pot aparea in viata sa (accident, fracturi, inundatie in locuinta, etc.)

Este un mijloc de protectie financiara prin care se asigura viata asiguratului. Aceasta poate fi de mai multe feluri, raspunzand astfel mai multor nevoi: protectie pura, protectie si economisire, protectie si investitie.

Este modalitatea de a proteja mai multe persoane printr-un singur contract de asigurare. Cele mai frecvente tipuri de asigurare de viata de grup sunt cele incheiate de angajator pentru angajatii acestuia, sau de o asociatie pentru membrii sai, sau de o banca pentru clientii creditati.

Destinata cladirilor, indiferent de folosinta lor, bunurilor din aceste cladiri, utilajelor sau stocurilor, asigurarea de bunuri ofera protectie in cazul aparitiei unor riscuri precum calamitatile naturale, incendiul, inundatia, furtul etc. Acest tip de asigurare are ca obiect protectia asiguratului impotriva riscurilor ce planeaza asupra bunurilor lui si a caror deteriorare implica anumite costuri cu efectuarea lucrarilor de reparatie, achizitie sau reconstructie a bunurilor respective. 

Este un produs specific asigurarilor de locuinta, prin care se pot asigura, in schimbul achitarii unei prime, apartamente, case sau imobile in intregime impotriva producerii anumitor riscuri prevazute in contractul de asigurare.

Este persoana care va primi beneficiile din polita de asigurare in cazul producerii evenimentului asigurat. Aceste beneficii pot fi, dupa caz, plata Indemnizatiei de asigurare, suspendarea primelor viitoare de asigurare, returul primelor de asigurare platite sau a unei parti ale acestora.

Este un acord juridic prin care asiguratul se obliga sa plateasca primele de asigurare in schimbul preluarii de catre asigurator a riscului, acesta obligandu-se sa plateasca Indemnizatia de asigurare in cazul producerii evenimentului asigurat.

Atunci cand doi sau mai multi asiguratori, care impart riscul in proportii agreate, sunt in relatie contractuala directa cu asiguratul; ei sunt coasiguratori ai riscului.

Un eveniment la producerea caruia asiguratorul trebuie sa plateasca asiguratului/beneficiarului indemnizatia de asigurare, conform conditiilor de asigurare incheiate intre parti.

Partea din dauna ramasa in responsabilitatea asiguratului, stabilita ca procent sau valoare fixa pentru anumite evenimente asigurate.

Reprezinta suma de bani platibila de catre asigurator beneficiarului, la aparitia evenimentului asigurat.

Asigurarea poate inceta in unul din urmatoarele cazuri: la data expirarii duratei asigurarii, in cazul producerii evenimentului asigurat, in caz de neplata a primelor de asigurare scadente pana la expirarea perioadei de gratie, la implinirea varstei maxime de asigurare, la cererea clientului sau in alte situatii specifice produselor de asigurare.

Documentul emis de societatea de asigurare care cuprinde datele financiare si atesta incheierea contractului de asigurare.

Este un numar definit de zile (în general, între 15 şi 30 de zile) care trece de la scadenta neplatita a primei de asigurare, in care acoperirea oferita de asigurare continua si nu se aplică penalitati.

Este suma de bani mentionata in contractul de asigurare, datorata de contractantul asigurarii catre societatea de asigurari, in schimbul preluarii riscului de catre aceasta.

Persoana care incheie Contractul de asigurare în numele Asiguratului.

Data la care se termină valabilitatea contractului de asigurare si se incaseaza Indemnizatia de maturitate, daca este cazul, in functie de tipul contractului de asigurare.

Asigurarea pe care asiguratorul o cumpara la randul sau, de la o alta companie de asigurari numita reasigurator, p-entru a se proteja la randul sau de producerea unor riscuri.

Termenii si conditiile in care Asiguratorul poate prelua riscul si poate plati Indemnizatia de asigurare in cazul producerii acestuia.

Suma mentionata in contractul de asigurare, care urmeaza sa fie primita de beneficiarul politei ca urmare a producerii evenimentului asigurat sau a expirarii duratei de valabilitate a politei.

Este suma de bani pe care Asiguratorul o plateste in cazul in care contractul de asigurare care cuprinde si economisire sau investitie isi inceteaza efectele inainte de termen, in conformitate cu conditiile contractuale.