Asigurările necesare în cazul contractării unui credit ipotecar

Asigurările necesare în cazul contractării unui credit ipotecar

Asigurările necesare în cazul contractării unui credit ipotecar

Felicitări! Ești pe cale să devii proprietarul locuinței mult visate. Nu a fost ușor să ajungi aici. Ai trecut prin multe etape. De la cântărirea opțiunilor de finanțare pe care le oferă instituțiile bancare, auditarea finanțelor personale și până la găsirea locuinței conform nevoilor și așteptărilor tale, lista a fost, într-adevăr, foarte lungă. Știm că ți-ai concentrat multe resurse pentru alegerea casei perfecte și te felicităm pentru asta!

Dar sperăm că ai luat și o binemeritată pauză pentru că distracția nu s-a terminat încă! Înainte să te gândești la mobilă și la culoarea în care vei vopsi pereții din dormitor, te sfătuim să te documentezi cu privire la pașii pe care trebuie să-i urmezi după ce ai luat primul contact cu ofițerul de credite și după ce ai achiziționat locuința propriu-zisă.

Primul pas important constă în asigurarea achiziției. După cum probabil ai fost informat pe parcursul procesului de contractare a creditului ipotecar, este necesar să închei o asigurare de locuință obligatorie (PAD) și foarte probabil o asigurare facultativă pentru imobilul achiziționat prin credit si chiar o asigurare de viață. Să le luăm pe rând.

Asigurarea obligatorie a locuințelor

În România, asigurarea locuințelor a devenit obligatorie începând cu anul 2008. Conform Legii nr. 260/2008, aceasta este eliberată de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Potrivit actului normativ menționat, există trei categorii de riscuri ce pot fi despăgubite: cutremurele, alunecările de teren și inundațiile. Prin urmare, dacă deții o astfel de asigurare, ai tot dreptul să fii despăgubit pentru daunele produse asupra locuinței tale.

Asigurarea PAID nu este doar necesară pentru că este impusă prin lege, ci și utilă. Să ne gândim un moment la ultimul cutremur de proporții care a avut loc în Turcia, nu cu mult timp în urmă, sau la recentele serii de cutremure si inuntatii din România. Dacă e ceva ce putem face ca să minimizăm daunele în caz de dezastre naturale, atunci este asigurarea PAD.

Și dacă te întrebi cât te costă polița PAD, află că, în funcție de tipul structurii construcției, prețul este fie de 20 de euro/an în cazul locuințelor de tip A (construcțiile cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic), fie 10 de euro/an în cazul locuințelor de tip B (construcțiile cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic, precum chirpiciul).

În cazul locuințelor de tip A, valoarea maximă despăgubită este de 20.000 euro, în timp ce în cazul locuințelor de tip B valoarea maximă despăgubită este de maxim 10.000 euro.

Asigurarea facultativă a locuințelor

După cum poți observa, suma acoperită este destul de redusă comparativ cu nivelul actual al prețurilor la imobilele din România. Din acest motiv, multe instituții bancare le solicită celor care doresc un credit imobiliar sau ipotecar să opteze și pentru o asigurare facultativă de locuință (pe lângă polița de asigurare obligatorie), care acoperă mult mai multe tipuri de riscuri si sume asigurate mai mari

Noi, la Eurolife FFH, am dezvoltat polițe de asigurare care pot fi atașate inclusiv creditelor ipotecare imobiliare. Eforturile noastre s-au concentrat în trei direcții: protecție împotriva unei game largi de riscuri, preluarea grijilor tale și construirea, alături de tine, a celei mai potrivite oferte. Rezultatul - o poliță complexă, în baza căreia tu și familia ta puteți sta liniștiți.

Asigurările necesare în cazul contractării unui credit ipotecar

Îți propunem un pachet standard, care te acoperă în caz de incendiu, explozie, alunecare de teren, căderea aeronavelor și ale părților componente ale acestora și obiectelor transportate de acestea pe locuința asigurată, furtuna, trăsnet, cutremur și incendiul și/sau explozia ce urmează cutremurului, grindină, inundație, coliziune cu vehicule. Totodată, ai parte și de protecție extinsă, deoarece ești asigurat inclusiv în cazul daunelor produse asupra locuinței de revolte, tulburări civile, greve, vandalism și apă de conductă.

Și pentru că ne-am gândit mai departe la nevoile individuale ale fiecăruia, află că ai posibilitatea să-ți personalizezi pachetul. Astfel, poți adăuga mai multe acoperiri suplimentare, precum răspunderea civilă față de terți și asigurarea bunurilor conținute.

Asigurarea de viață a debitorului

Pe lângă cele două asigurări aferente locuinței, ar trebui să iei în calcul să închei și o asigurare de viața la momentul obținerii creditului ipotecar.

Într-o astfel de situație, suma asigurată prin intermediul poliței ar trebui să fie egală cu suma împrumutată și să fie cesionată în favoarea băncii în cazul materializării riscului de incapacitate de muncă sau deces.

Practic, o astfel de asigurare de viață are rolul să te protejeze financiar pe tine sau pe familia ta în cazul în care nu vei mai putea lucra sau în cazul decesului titularului creditului. În acest caz, banca își recuperează împrumutul de la asigurator, ipoteca este ridicată, iar tu (sau moștenitorii legali) intri în posesia imobilului.

În concluzie...

... acum că știi aceste lucruri, îți este mai simplu să iei decizii prudente pentru viitor. Aplică pentru asigurările oferite de Eurolife FFH, accesând https://www.eurolife-asigurari.ro/pentru-tine/asigurari-pentru-credite, și ai grijă de tine și familia ta.

Iar dacă ai nevoie de informații suplimentare, colegii noștri vor fi încântați să ți le ofere. Ne poți scrie la adresa de email asigurari@eurolife-asigurari.ro sau poți suna la numărul 031.423.00.80.