Te pregatesti sa pleci intr-o calatorie? Instabilitatea pandemica si grija pentru sanatate nu ar trebui sa fie o povara care sa-ti incarce gandurile.
Fie ca este vorba de o vacanta in strainatate sau de o excursie in tara pentru descoperirea unui nou loc, s-ar putea sa te intrebi cand sau daca merita sa cumperi o asigurare de calatorie. Probabil cel mai bun raspuns este ca depinde de ceea ce iti poti permite sa pierzi. Dupa ce vei vedea beneficiile asigurarii de calatorie si ce acopera aceasta, vei putea lua cea mai buna decizie.
Inainte de aceasta este important sa stii cat mai multe detalii despre asigurarea de calatorie, dar si cateva sfaturi si recomandari ca sa iti alegi cea mai buna varianta si sa uiti de toate grijile!
Ce este mai exact asigurarea de calatorie?
Asigurarea de calatorie este o acoperire conceputa pentru a te proteja impotriva riscurilor si pierderilor financiare care ar putea aparea inainte si in timpul calatoriei. Riscurile variaza de la neplaceri minore, cum ar fi pierderea conexiunilor aeriene si intarzierea bagajelor pana la probleme mai grave, inclusiv accidente sau boli care pot aparea in timpul calatoriei in afara tarii. Valoarea pana la care esti acoperit este reprezentanta de suma asigurata. Astfel, in functie de nevoi, poti alege intre pachete de asigurare cu suma asigurata limitata la 30.000 euro, respectiv 50.0000 euro.
Acest tip de asigurare poate include si acoperirea storno (anularea calatoriei) prin care iti poti recupera costurile aferente pachetului de vacanta in strainatate daca anulezi din cauza unui eveniment neprevazut, inclusiv in caz de imbolnavire cu SARS-CoV2. Mai mult, acum exista si asigurari de tip storno pentru calatoriile in Romania. Astfel, in cazul in care nu mai poti pleca in calatorie din cauza unor evenimente neprevazute, iti recuperezi banii platiti pe rezervarea respectiva.
Ce acopera asigurarea de calatorie in strainatate?
Asigurarea de calatorie poate fi incheiata pentru:
-
Cheltuieli medicale de urgenta
Asigurarea de calatorie va poate ajuta sa va protejati de cheltuielile medicale in strainatate daca din diverse motive va vedeti nevoit sa apelati la un serviciu medical. De exemplu, sa presupunem ca suferiti un accident in urma caruia prezentati o fractura. Serviciile medicale de care aveti nevoie in aceasta situatie vor fi achitate de catre compania de asigurare, daca beneficiati de o asigurare de calatorie. In caz contrar, va trebui sa achitati din bugetul propriu contravaloarea acestora.
- Cheltuieli legate de bagaje si intarzierea cursei aeriene
Asigurarea de calatorie include cheltuielile neprevazute care pot aparea din cauza intarzierii sau pierderii bagajelor, intarzierea cursei aeriene, pierderea cursei aeriene de legatura pe fondul intarzierii cursei aeriene anterioare.
- Cheltuieli legate de anularea calatoriei (storno)
Asigurarea de calatorie va poate proteja si inainte de plecare, daca ati inclus in pachet si acoperirea pentru anularea calatoriei. Recuperarea sumei platite pentru pachetul de vacanta se poate face integral daca motivul este unul intemeiat: medical (inclusiv diagnosticare cu SARS-Cov2), familial etc.
- Cheltuieli in cazul accidentelor provocate ca urmare a practicarii sporturilor extreme
De obicei, acoperirea pentru sporturi extreme este o clauza suplimentara ce poate fi adaugata in procesul de cumparare a unei asigurari de calatorie. Astfel, daca intentionati sa practicati sporturi precum sporturi de iarna, scufundari, zbor cu balonul etc. Este recomandat sa adaugati pachetului si aceasta acoperire care va poate salva bugetul in cazul in care apar accidente neprevazute. Daca sunteti intr-o calatorie pentru a va bucura de practicarea unui sport extrem, asigurarea de calatorie va ofera despagubiri in cazul unor accidente neprevazute. Sunt incluse toate tipurile de sport extrem: schi, snowboarding, scufundari, windsurfing, scuba diving, snorkeling etc.
- Cheltuieli in caz de deces sau invaliditate din accident
Repatrierea in cazul decesului in tara de calatorie sau cheltuielile ca urmare a unui accident ce provoaca invaliditate sunt acoperite de catre asigurare, cu respectarea conditiilor contractuale.
- Cheltuieli legate de asistenta rutiera
In cazul in care alegi sa calatoresti cu masina personala din Romania catre o tara straina, asigurarea de calatorie include si acoperire pentru asistenta rutiera. Astfel in caz de avarii care pot aparea, cheltuielile legate de reparatii la locul evenimentului/tractarea de urgenta (catre cea mai apropiata unitate reparatoare), masina de schimb - sunt de asemenea incluse in asigurarea de calatorie.
- Cheltuieli pentru inchirierea masinilor
Asigurarea de specialitate ofera acoperire pentru reducerea fransizei la inchirierea autovehiculelor in tara de destinatie.
Cum alegi asigurarea de calatorie?
In cazul asigurarii de calatorie de la Eurolife FFH ar trebui sa poti lua o decizie rapida daca te gandesti la 3 aspecte principale:
- Nevoi
Nevoile din timpul calatoriei depind de o serie de factori, precum: durata sejurului, destinatia, conditia ta de sanatate la momentul rezervarii calatoriei si activitatile pe care doresti sa le intreprinzi (daca faci sporturi extreme etc.). Daca asigurarea de calatorie iti indeplineste toate nevoile legate de mica ta escapada, poti fi sigur ca ai ales-o pe cea mai buna.
- Buget
Bugetul este un element important cand faci orice fel de alegere, mai ales cand e vorba de calatorii pentru care ai economisit o perioada indelungata de timp. De aceea, o asigurare de calatorie trebuie sa fie flexibila din punct de vedere financiar, dar si completa din punct de vedere acoperiri.
- Numarul de persoane in calatorie
Daca vrei sa calatoresti impreuna cu familia, gasesti oferte cu discount de la minim 2 persoane asigurate / polita.
Cat costa o asigurare de calatorie?
La fel ca asigurarile de viata, costul asigurarilor de calatorie difera in functie de de durata si scopul sejurului, de modalitatea de transport, de destinatia in care doresti sa ajungi, si mai ales de acoperirile care sunt incluse.
Cand iti poti face asigurarea de calatorie?
Asigurarea de calatorie poate fi achizitionata 100% online, rapid si simplu, imediat dupa rezervarea sejurului sau city break-ului sau cu cel putin 20 zile inainte de calatorie (pentru a putea sa ai in asigurarea si riscul de anulare a calatoriei). Cum trebuie sa procedezi pentru a fi despagubit?
In cazul in care intampini un eveniment neprevazut acoperit de polita de asigurare, anunta imediat centrul de asistenta pentru a te îndruma catre administrarea dosarului de dauna. Pentru serviciile medicale exista decontare directa, fara a fi nevoit sa platesti din buzunarul propriu.
Daca nu ai avut posibilitatea sa anunti inainte de a plati din portofelul tau anumite cheltuieli urgente legate de evenimentele neprevazute, va trebui sa soliciti despagubire prin intocmirea si depunerea dosarului de dauna. Acest proces poate fi anuntat in cativa pasi prin intermediul site-ului Eurolife FFH.
Fii mai relaxat in concediu sau in delegatie cu o asigurare de calatorie de la Eurolife FFH! Alege pachetul care ti se potriveste si lasa grijile deoparte.