Ce trebuie sa stii despre asigurari inainte de a lua o decizie
Echilibrul dintre viata personala si profesionala se bazeaza pe multi factori, iar unul dintre cei mai importanti consta in capacitatea personala de a spera la ce-i mai bine si in acelasi timp a te pregati pentru ce este mai rau. Aceasta intelepciune din batrani se traduce astazi in preocuparea pentru asigurarea riscului, prin asigurari de viata, asigurari de locuinta, asigurari de calatorie, asigurari pentru credite s.a.
Iti prezentam in continuare cele mai importante detalii despre aceste instrumente de protectie care sunt alaturi de oameni in toate momentele vietii si ofera optiuni flexibile pentru tine si familia ta, pentru afacerea pe care o conduci sau pentru alte bunuri si servicii pe care le folosesti.
Ce sunt asigurarile si la ce folosesc
Asigurarile sunt un mijloc de protectie impotriva pierderilor financiare, care au la baza un contract prin care o persoana fizica sau juridica (asigurat), cedeaza anumite riscuri unui asigurator, platind acestuia o suma de bani numita prima de asigurare. Asigurarea te ajuta sa te protejezi pe tine, pe cei dragi sau lucrurile pe care le detii. Iti poti plati cheltuielile medicale in cazul in care ai avut un accident, costurile de reparatie sau inlocuire a unor bunuri, de exemplu mobilierul sau echipamentul in cazul in care a avut loc o inundatie la tine acasa. Este important de inteles ca asigurarea nu acopera evenimente sau riscuri care sunt certe a se intampla, cum nu acopera nici razgandirea asiguratului. Producerea evenimentului asigurat trebuie sa fie imprevizibila si sa aiba loc absolut din intamplare. Sa fie in afara controlului beneficiarului asigurarii.
Principiul asigurarii este asadar unul foarte simplu. Asigurarile ajuta oamenii si afacerile sa evalueze, administreze si sa reduca riscurile. In schimbul cumpararii unei polite de asigurare pentru o prima mica, este indepartata posibilitatea unei pierderi mai mari.
Exista asigurari pentru persoane fizice si asigurari pentru afaceri, iar clauzele din contractele de asigurari difera in functie de tipul de asigurare la care se face referire. Produsele de asigurare – reprezinta una dintre solutiile la indemana care ar trebui sa faca parte din planul de viata al fiecaruia dintre noi. Pentru ca asigurarea iti aduce protectie, dar si planuri de economisire si de investitii care sa te ajute sa te bucuri in liniste de familia ta.
Care sunt principalele tipuri de asigurari
Astfel, in diferitele etape din viata noastra, asigurarea ne sustine cheltuielile neprevazute legate de experiente, masina, casa, viata, accidente, sanatate, calatorii.
Va intemeiati o familie? In aceasta situatie, puteti alege intre:
Asigurarea de viata – acopera exclusiv riscul de deces din orice cauza sau din accident. In aceasta situatie, familia va primi suma asigurata pe care asiguratul a stabilit-o la intrarea in contract, astfel incat acestia sa aiba in continuare o stabilitate financiara.
Asigurarea de viata cu economisire - scopul acestei asigurari este unul de economisire. La finalul contractului, asiguratul va primi suma asigurata agreata intre parti. In cazul decesului asiguratului inainte de expirarea politei, familia acestuia nu va primi nicio suma de bani. Suma astfel acumulata din primele platite pana la acel moment revine companiei de asigurari.
Asigurarea de viata mixta - acopera riscul de deces (situatie in care familia asiguratului va primi suma asigurata prevazuta in contract), dar si supravietuirea asiguratului (context in care acesta va o primi la finalul contractului suma asigurata garantata).
O varianta a asigurarilor mixte este asigurarea pentru copii care imbina protectia cu economisirea, pentru siguranta viitorului celor mici.
La fel ca asigurarea de viata pentru adulti, asigurarea pentru copii este incheiata de catre parinte (tutore) in beneficiul copilului, pe baza unui contract, incheiat pe o perioada determinata de timp. Scopul asigurarii este de a oferi protectie copilului si parintelui in schimbul unei prime de asigurare.
Aveti nevoie de ingrijiri medicale?
Asigurarea de sanatate reprezinta modalitatea de compensare totala sau partiala a costurilor cu preventia bolilor, tratamente medicale pentru boli cronice sau afectiuni acute, spitalizare si interventii chirurgicale. Avantajele pe care le poti obtine de la aceste asigurari depind de conditiile fiecarui contract si de suma lunara pe care esti dispus sa o platesti.
Va cumparati sau detineti o casa?
Investiti multi bani in ea si totusi neprevazutul va poate afecta investitia. O asigurare de locuinta (asigurare pentru imobil) va acoperi costurile in caz de evenimente care pot afecta casa si bunurile din ea.
Aceasta este si una dintre cele mai populare asigurari, deoarece fiecare familie se gandeste la protejarea caminului in fata fenomenelor naturale extreme (incendii, inundatii, cutremure, alunecari de teren s.a.) sau a altor pericole precum intrari prin efractie, furturi, vandalism.
Retine ca incheierea unei asigurari facultative de locuinta nu poata fi facuta fara incheierea politei obligatorii de locuinta cunoscuta sub numele de PAD (polita de asigurare impotriva dezastrelor).
Calatoriti in tara sau in strainatate?
Asigurarile de calatorie te protejeaza financiar in cazul unor accidentari sau ] probleme de sanatate ce necesita consult si tratament medical, servicii care sunt de obicei costisitoare in strainatate.
Acest tip de asigurare poate include si recuperarea costurilor aferente pachetului de vacanta daca anulezi plecarea in caz de neprevazut, inclusiv in caz de imbolnavire cu SARS-Cov2, dar si asigurarea bagajelor sau asigurarea de raspundere civila fata de terti.
Trebuie mentionat ca acum au aparut si asigurari de tip storno pentru calatoriile in Romania. Astfel, in cazul in care nu mai poti pleca in calatorie din cauza unor evenimente neprevazute, iti recuperezi banii platiti pe rezervarea respectiva.
Mergeti la concerte, evenimente sportive, piese de teatru? - O asigurare de bilete va aduce banii inapoi daca nu mai puteti ajunge din motive independente de voi.
Iar daca sunteti antreprenor sau cel mic se gandeste ca poate face cariera in aceasta ipostaza, atunci e important sa stiti ca exista:
- Asigurari pentru cladiri
- Asigurare pentru continuitatatea afacerii
- Asigurarea stocurilor de marfa
- Asigurarea echipamentelor pe care le folosesti
La ce sa fii atent atunci cand alegi o asigurare?
Te afli in fata mai multor oferte si normal ca vrei sa alegi ceea ce este mai bine pentru situatia ta personala, familiala si profesionala.
De aceea este recomandat sa citesti cu atentie detaliile si termenii contractuali inainte de semnare. Asigurarile au evoluat si ele, si gasesti acum toate detaliile, mai ales acolo unde produsele de asigurare sunt disponibile 100% online. Asigurarile online pot fi astfel incheiate rapid si cu intelegerea corecta a ceea ce acopera.
Beneficiul asigurarilor online este ca poti avea imediat o cotatie pentru ceea ce cauti. Daca totusi ai nelamuriri sau intrebari suplimentare, apeleaza direct compania de asigurari si un consultant te va ghida sa iei cea mai buna decizie pentru momentul de viata in care te afli.
Tine seama de informatiile si sfaturile prezentate si nu uita ca asigurarea este un instrument financiar, social si personal foarte util, pe care trebuie sa-l achizitionezi inainte ca problemele sa apara, pentru a fi pregatit atunci cand evenimentele nefericite bat la usa.