Bagaj de cală: Dimensiuni, greutatea maximă (kg) admisă de companiile aeriene și cu ce ai/nu ai voie în bagaj
Atunci când pregătești bagajul de cală pentru călătoria ta cu avionul, este important să fii informat despre regulile și restricțiile impuse de companiile aeriene cu privire la dimensiunile, greutatea maximă și ce poți lua în bagajul de cală. Alegerea corectă a bagajului și respectarea normelor impuse înseamnă că experiența ta de călătorie va decurge fără incidente neplăcute și că vei evita costuri suplimentare sau întârzieri.
În acest articol îți vom prezenta regulile principale impuse de companiile aeriene pentru bagajul de cală, inclusiv dimensiunile și greutatea admisă, precum și ce ai voie să incluzi și ce trebuie să excluzi din bagajul tău pentru a te conforma acestora.
Ce este un bagaj de cală
Iată ce înseamnă bagaj de cală. Bagajul de cală este înregistrat și transportat în cala avionului, adică în compartimentul de marfă al acestuia, în timpul călătoriei tale. Un bagaj de cală pentru avion este achiziționat separat de biletul de avion și poate fi cumpărat fie în momentul rezervării zborului, fie ulterior, în cazul în care nu ai luat încă o decizie legată de acesta. Bagajul de cală este mai mare și poate conține obiecte mai voluminoase sau mai grele decât cele permise în bagajul de mână. Chiar dacă îl lași la check-in, ține cont că se controlează bagajul de cală la un punct de control de securitate, de aceea este nevoie să verifici ce poți lua în bagajul de cală.
La fel cu bagajul de mână, cel de cală trebuie să respecte limitele impuse de compania aeriană; în caz contrar, este posibil să fie necesar să plătești o taxă suplimentară pentru bagajul care le depășește, de obicei greutatea calculată pe kilogram în plus.
Cum alegem dimensiunile pentru un bagaj de cală
Când alegi dimensiunile potrivite pentru un bagaj de cală e nevoie să iei în considerare mai mulți factori. Consultă site-ului web al companiei aeriene cu care vei călători pentru a verifica regulile și restricțiile specifice legate de dimensiuni. Gândește-te și la durata călătoriei și la cantitatea de bagaj pe care intenționezi să o iei cu tine. În general, dimensiunea bagajului de cală variază la companiile aeriene, dar de obicei se încadrează într-un interval specific de lungime, lățime și înălțime.
Dimensiunile bagajelor de cală pentru cele mai populare companii aeriene
Un lucru important care trebuie verificat cu atenție este ce dimensiuni pentru troller cală avion sunt permise de compania aeriană. Fiecare operator de zbor își stabilește propriile reguli și restricții legate de dimensiuni bagaj cală și de câte kg ai voie în avion pentru fiecare bagaj de cală.
Găsești mai jos care sunt dimensiunile bagajelor de cală și greutatea maximă admisă pentru cele mai populare companii aeriene:
Interesează-te cât costa kg în plus la bagajul de cală, în cazul în care se întâmplă să depășești greutatea maximă impusă de compania aeriană cu care vei zbura și câte bagaje de cală sunt permise.
Cum verificăm un bagaj de cală pentru a fi siguri că avem dimensiuni potrivite?
Măsoară cu atenție dimensiunile bagajului pentru a determina lungimea, lățimea și înălțimea acestuia. Asigură-te că aceste dimensiuni bagaj de cală nu depășesc limitele impuse de compania aeriană. Ia în considerare și roțile și cât de mult se poate extinde acesta. Unele companii aeriene pot avea restricții suplimentare pentru anumite tipuri de bagaje sau destinații. Verifică pe site-ul companiei aeriene alese ce dimensiuni bagaj de cala 23 kg sau 20 kg sau oricare altă greutate sunt permise pentru a nu avea probleme la aeroport.
Diferența dintre bagajul de cală și cel de mână
Bagajul de cală este predat la ghișeul de check-in și este preluat la destinație în zona de recuperare a bagajelor, ceea ce oferă libertate de mișcare, mai ales când ai zbor cu escală. Pasagerii nu au acces la acesta pe durata zborului. Bagajul la cală este la majoritatea companiilor aeriene contra cost și se poate cumpăra împreună cu biletul de avion sau ulterior. Într-un bagaj de cală ai voie să pui mai multe lichide, obiecte de toaletă, ascuțite sau de metal necesare în călătoria ta.
Cu un bagaj de mână vei economisi bani și timp, însă vei beneficia de mai puțin spațiu pentru bagajul tău și este nevoie să respecți restricțiile impuse pentru a putea trece de controlul de securitate.
Ce ai voie să pui în bagajul de cală
După ce ai învățat cum să-ți alegi bagajul de cală potrivit, este esențial să conștientizezi că nu orice obiect poate fi inclus în acesta, deși poți pune mult mai multe lucruri față de bagajul de mână. Este important să fii atent la ceea ce poți pune în bagajul de cala și să fii conștient de regulile privind conținutul admis și interzis în acest tip de bagaj înainte de a începe să îl împachetezi. Atenție, ce ai voie sa iei în bagajul de cală Wizz Air, de exemplu, poate fi diferit de ce este voie într-un bagaj de cală Lufthansa sau într-un bagaj cală Ryanair.
Haine în bagajul de cală
Poți pune toate hainele de care ai nevoie pe parcursul călătoriei, mai ales pe cele voluminoase care nu ar avea loc în bagajul de mână.
Produse de îngrijire personală
Spre deosebire de bagajul de mână, ai voie să pui toate produsele tale de îngrijire personală, inclusiv parfumuri, deodorante, creme, șampoane fără a avea limită de cantitate pe fiecare tip de produs, dar și, lame de ras, andrele, briceag, tirbușon sau trusa de unghii.
Lichide în recipiente de peste 100 de mililitri
Nu există limită de cantitate pentru lichide în bagajul de cală, atâta timp cât se încadrează în greutatea maximă admisă. Poți să iei liniștit o sticlă de vin sau alt alcool în bagajul de cala. Ai grijă să ambalezi lichidele în așa fel încât să reziste până la destinație.
Cărți în bagajul de cală
Ai voie să iei oricâte cărți vrei în bagajul de cală atâta timp cât nu depășește greutatea impusă de compania aeriană.
Documente importante
Bagajul de cală poate să conțină și documente importante, dar este recomandat să le ții cât mai aproape de tine, în geantă sau în bagajul de mână.
Obiecte de uz personal
În bagajul de cală ai voie să împachetezi și obiecte de uz personal, precum produse de igienă feminină, ceasuri, ochelari de soare, portofele, genți de mână, umbrele, eșarfe, bijuterii, medicamentele necesare pentru tratamentele în curs sau pentru nevoile medicale personale etc. Pentru cei care fumează, este bine să știe că este permis transportul a maximum un cartuș de țigări, dar este recomandat ca aceștia să apeleze Poliția de Frontieră/ Vamă deoarece limita variază de la o țară la alta.
Echipamente electronice în bagajul de cală
Este permis să ții în bagajul de cală orice electronice și electrocasnice vei avea nevoie în călătoria ta, precum laptopuri, tablete, telefoane mobile, căști, aparate foto, blendere, mixere, încărcătoare etc. Ai grijă ca acestea să fie oprite și să le ambalezi în așa fel încât să nu fie afectate când sunt depozitate în cală și transportate de compania de handling.
Ce NU ai voie să pui în bagajul de cală
Deși bagajul de cală are capacitate mai mare, sunt câteva obiecte interzise în avion, deci nu le poți pune în acesta. Iată ce nu ai voie în bagajul de cală:
Obiecte periculoase sau contondente
Obiecte care pot fi utilizate pentru a cauza vătămări grave atunci când sunt folosite pentru a lovi, inclusiv:
- bâte de baseball și softball;
- bastoane;
- echipamente specifice artelor marțiale;
- săbii și spade;
- obiecte pentru tăiat/tocat (precum topoare, securi și satâre);
- orice tip de armă de foc (pistoale, revolvere, carabine, puști);
- arme de jucărie, copii și imitații ale armelor de foc, care pot fi confundate cu arme adevărate;
- părți componente ale armelor de foc, cu excepția lunetelor telescopice;
- pistoale lansatoare de rachete de semnalizare; pistoale de start; pistoale și puști de jucărie de orice tip;
- arme cu aer comprimat și cu CO2;
- puști cu alice;
- pistoale cu bile;
- arcuri, arbalete și săgeți;
- harpoane și lansatoare de harpoane;
- praștii și catapulte.
Obiecte fragile
Acestea nu sunt lucruri interzise în avion, dar evită să pui obiecte fragile în bagajul de cală din cauza riscului de deteriorare sau spargere în timpul manipulării și transportului. Dacă este absolut necesar să transporți obiecte fragile, împachetează-le și protejează-le cât mai bine posibil.
Materiale inflamabile sau toxice
Substanțe și dispozitive explozive și incendiare care pot fi utilizate pentru a cauza vătămări grave sau care pot pune în pericol siguranța aeronavei, inclusiv:
- butelii de gaz pentru camping, torțe cu gaz, brichete de cărbuni;
- explozibili și substanțe inflamabile;
- substanțe chimice și toxice (spray cu gaz comprimat, acizi etc);
- muniție;
- capse detonante;
- detonatoare și fitiluri;
- mine, grenade și alte dispozitive explozibile militare;
- artificii și alte articole pirotehnice;
- bombe și cartușe fumigene;
- dinamită, praf de pușcă și explozibili plastici.
Produse perisabile
Nu este recomandat să pui produse perisabile în bagajul de cală, deoarece acestea pot fi expuse la temperaturi extreme și la condiții de transport care ar putea afecta calitatea sau siguranța lor.
Sfaturi și recomandări legate de bagajul de cală
Iată câteva sfaturi și recomandări legate de bagajul de cală pentru a te ajuta să ai o experiență de călătorie mai plăcută și mai lipsită de griji:
- Verifică regulile companiei aeriene: Înainte de a împacheta, asigură-te că te informezi cu privire la dimensiunile, greutatea maximă și conținutul admis în bagajul de cală al companiei aeriene cu care călătorești.
- Planifică în avans: Începe să împachetezi cu câteva zile înainte de călătorie pentru a avea suficient timp să organizezi. Pentru a nu uita lucruri esențiale, fă-ți o listă pentru a fi sigur că ai inclus tot ce ai nevoie în bagajul de cală.
- Păstrează lucrurile esențiale în bagajul de mână: În cazul în care bagajul de cală este pierdut sau întârziat, asigură-te că ai cu tine obiectele esențiale în bagajul de mână, cum ar fi documentele importante, medicamentele, dispozitivele electronice etc.
- Protejează obiectele fragile: Dacă trebuie să transporți obiecte fragile în bagajul de cală, asigură-te că le ambalezi și le protejezi corespunzător pentru a evita deteriorarea.
- Păstrează spațiu pentru suveniruri: Dacă intenționezi să cumperi suveniruri sau cadouri, încearcă să lași suficient spațiu în bagajul de cală pentru acestea.
- Împachetează în mod inteligent: Folosește tehnici de împachetare inteligente pentru a maximiza spațiul disponibil și pentru a preveni răsucirea sau suprapunerea excesivă a obiectelor.
Cum te poate proteja o asigurare de călătorie
Cu o asigurare de călătorie poți călători cu mai multă liniște și siguranță, știind că ești protejat în fața unor situații neprevăzute. Vacanța ar trebui să fie despre relaxare și distracție, iar Eurolife FFH a conceput câteva pachete de asigurări de călătorie care să se potrivească perfect cu nevoile tale și ale celor dragi. Toate asigurările de călătorie includ asistență medicală pentru accidente și îmbolnăviri. În plus, pe toată durata călătoriei beneficiezi de acces nelimitat la consultații medicale 24/7, fie online, fie telefonic. În funcție de pachetul ales, îți poți asigura și bagajele și poți avea acces la asistență rutieră sau dacă alegi pachetul cu acoperirea storno, poți primi banii înapoi în cazul în care ești nevoit să îți anulezi vacanța din motive obiective, precum îmbolăvirea neașteptată..
Acum că ai aflat cu ce ai voie în avion, cu ce nu ai voie în avion, ce dimensiuni geantă sau troller avion ai voie la cală, ce bagaj ai voie în avion, nu-ți rămâne decât să-ți faci bagajele și să te bucuri de călătorie.