Concediul medical este un drept esențial al angajaților, oferindu-le protecție financiară și timp de recuperare în caz de boală sau accident. În ciuda importanței sale, există adesea confuzie în privința condițiilor de acordare a concediului medical, a duratei maxime, cu cât se plătește concediul medical, cine plătește concediul medical și cum se calculează concediul medical.
Prin acest articol ne propunem să oferim o perspectivă clară asupra acestor aspecte, cu scopul de a oferi angajaților și angajatorilor informațiile necesare pentru a gestiona în mod corect și eficient acest element din legislația muncii.
Cadrul legal al concediului medical
Concediul medical este reglementat prin prevederile Ordonanței de Urgență nr. 158/2005, actualizată și modificată în 2018, și prin Ordinul nr. 1398/2021.
Conform acestor prevederi, angajații beneficiază de dreptul la concediu medical în urma unui stagiu de cotizare de minimum șase luni în ultimele 12 luni anterioare perioadei în care se acordă acest concediu. În plus, aceste prevederi reglementează modalitatea de calcul a concediului medical plătit, inclusiv în cazul lucrului în ture, și introduc posibilitatea eliberării certificatului de concediu medical în format electronic.
Ordinul nr. 1398/2021, în vigoare din 1 august 2021, introduce un sistem nou de acordare a certificatelor de concediu medical, implicând evaluare și monitorizare continuă a evoluției bolii de către medici, sub sancțiunea amenzilor între 5.000 și 10.000 de lei pentru neconformitate.
Mai mult, se stabilesc două etape distincte pentru fiecare episod de boală, în vederea facilitării recuperării capacității de muncă, iar în cazuri excepționale, precum bolile grave sau urgențele medicale, se evită întocmirea planurilor de urmărire a evoluției bolii. Concediul medical asociat maternității sau îngrijirii unui copil bolnav, precum și concediul de risc maternal sunt, de regulă, acordate într-o singură etapă, fără necesitatea planurilor de urmărire a evoluției bolii.
Cine poate beneficia de concediu medical
Conform legilor în vigoare, angajații din sistemul privat sau de stat, cu contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată, cu timp parțial de lucru sau cu normă întreagă, beneficiază de dreptul la concediu medical în urma unui stagiu de cotizare de minimum șase luni în ultimele 12 luni anterioare perioadei în care se acordă acest concediu. De asemenea, conform prevederilor legale, angajatorul este obligat să plătească acest concediu medical. Pentru a beneficia de drepturile asociate concediului medical trebuie să fi desfășurat activitatea în baza unui:
- contract individual de muncă;
- raport de serviciu;
- act de detașare;
- statut special prevăzut de lege.
Totuși, legislația recunoaște aceleași drepturi și pentru categoriile de persoane care nu se încadrează în aceste situații specifice, precum:
- Persoanele autorizate să desfășoare activități independente;
- Persoanele care au încheiat un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații;
- Administratorii sau managerii care au încheiat un contract de administrare sau de management;
- Membrii unei asociații familiale.
Concediul medical - condiții acordare
Potrivit legislației în vigoare, există diverse categorii de concedii medicale, clasificate în funcție de necesitățile sau problemele individuale ale persoanelor:
Concediu medical pentru incapacitate de muncă temporară
Se referă la concediul medical acordat în cazul unor afecțiuni comune sau a unor leziuni survenite în timpul liber, având o durată maximă de 183 de zile pe parcursul unui an.
Pentru afecțiuni medicale speciale, perioada de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă poate fi prelungită cu 6-12 luni, în funcție de natura și gravitatea bolii.
În conformitate cu procedurile stabilite de Casa Națională de Pensii Publice, concediul medical care depășește 183 de zile poate fi extins cu maximum 90 de zile, după care se iau în considerare propuneri pentru pensia de invaliditate.
Concediu medical în cazul unui accident de muncă
Pentru accidentele de muncă sau bolile profesionale, concediu medical poate fi acordat pentru cel mult 180 de zile. Indemnizația acordată reprezintă 100% din media veniturilor salariale brute din ultimele 6 luni. Prelungirea concediului medical dincolo de 180 de zile poate avea loc doar pentru cel mult 90 de zile, în funcție de evoluția medicală și de progresul în recuperare.
Medicul curant poate decide, în funcție de situație, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului de recuperare, reluarea activității la același loc de muncă, schimbarea locului de muncă sau chiar pensionarea din cauza invalidității.
Concediu medical pentru risc maternal
Scopul unui concediu de risc maternal este de a proteja angajata și copilul de riscurile care pot interveni la locul de muncă și pot avea un impact negativ.
Câte zile de concediu medical poate acorda medicul de familie sau medicul specialist pentru acest concediu medical sarcină cu risc? Se pot acorda cel mult 120 de zile, fie într-o singură etapă, fie în mai multe etape, în funcție de necesități.
Concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav
Ambii părinți pot beneficia de concediu medical îngrijire copil bolnav, cu condiția să fi realizat un stagiu de cotizare de minimum șase luni în ultimele 12 luni de activitate profesională. Acest concediu are o durată maximă de 45 de zile calendaristice.
În situația în care copilul este diagnosticat cu o boală infecto-contagioasă, este imobilizat sau suferă o intervenție chirurgicală, numărul de zile concediu medical îngrijire copil bolnav pot ajunge până la 90, însă este necesară recomandarea medicului specialist.
Un concediu îngrijire copil bolnav poate fi solicitat numai dacă acesta are mai puțin de șapte ani, însă vârsta maximă este extinsă la 18 ani în cazul copiilor cu afecțiuni grave sau handicap.
Regula se aplică și în cazul asiguraților care au copii adoptați sau pentru care au calitatea de tutore, precum și în cazul minorilor aflați în plasament.
Concediu medical pentru recuperarea capacității de muncă sau prevenirea îmbolnăvirilor
Angajatul poate solicita reducerea numărului de ore de lucru cu o pătrime din durata normală pentru o perioadă de până la 90 de zile în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu. De asemenea, poate intra în concediu pentru carantină în cazul în care a fost diagnosticat cu o boală contagioasă sau poate beneficia de tratament balnear și de recuperare a capacității de muncă, pe baza unui bilet de trimitere.
Concediu medical pentru sarcină și lăuzie
Concediul medical sarcină și lăuzie este acordat pentru o perioadă de cel mult 126 de zile calendaristice. De obicei, concediul de sarcină are o durată maximă de 63 de zile, înainte de naștere, în timp ce concediul de lăuzie durează 63 de zile după naștere, cu o durată minimă de 42 de zile calendaristice.
Femeile gravide care au handicap pot beneficia de concediul de maternitate începând cu luna a șasea de sarcină.
Durata maximă a concediului medical
Câte zile de medical ai voie pe an variază în funcție de tipul de concediu și de recomandările medicale. Conform prevederilor legale, medicul de familie poate emite un certificat de concediu medical pentru maximum 14 zile. Această perioadă poate fi prelungită de două ori, până la un total de 90 de zile, doar la recomandarea unui medic specialist.
După expirarea celor 90 de zile, concediul medical poate fi prelungit până la un număr maxim zile concediu medical de 180 de zile într-un an, cu aprobarea medicului de la Asigurările Sociale, în cazul în care concediul medical este necesar din cauza unui accident de muncă.
Există situații excepționale în care durata maximă concediu medical pentru cancer, tuberculoză, SIDA și pentru alte afecțiuni grave poate ajunge până la un an sau chiar mai mult.
Cum se calculează indemnizația pentru concediul medical
Afecțiunea sau nevoia pentru care ai obținut concediul medical determină și suma de bani pe care o primești în această perioadă în care nu poți lucra. Există câteva coduri concedii medicale plătite 100% din salariul brut.
Cum se calculează concediul medical? Se pornește de la media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare acordării concediului medical, dintr-un total de 12 luni care formează stagiul de cotizare. Această bază de calcul nu poate depăși valoarea a 12 salarii minime brute pe țară. Prin împărțirea bazei de calcul a ultimelor 6 luni la numărul de zile de stagiu din aceeași perioadă, se obține media zilnică. Valoarea indemnizației se calculează apoi astfel:
- Concediu medical calcul: Numărul de zile de concediu medical x Procentul de acordare x Media zilnică.
Coduri concedii medicale plătite
Salariul este înlocuit de o indemnizație concediu medical, care se calculează în funcție de codurile de diagnostic asociate cu concediul medical. Iată cu cât se plătește concediul medical:
Stagiul de cotizare în timpul concediului medical
Pentru a fi eligibil pentru concediu medical, un salariat trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare de șase luni în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se acordă concediul medical, conform Ordonanței de Urgență nr. 158/2005 și modificările ulterioare.
Concediu medical fără stagiul de cotizare
Nu este obligatoriu să îndeplinești stagiul de cotizare în următoarele situații:
- Concediul de risc maternal;
- Concediul pentru urgențe medico-chirurgicale;
- Concediul medical pentru SIDA, cancer, tuberculoză și boli infecto-contagioase din grupa A.
Cine plătește concediul medical
Plata concediului medical pentru risc maternal, maternitate (sarcină și lăuzie), îngrijirea copilului bolnav și a celui pentru carantină și izolare este făcută integral din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).
Celelalte tipuri de concedii medicale sunt suportate de angajator în primele cinci zile calendaristice de concediu medical, iar restul de Casa de Sănătate sau de FNUASS.
În plus, FNUASS acoperă integral indemnizația în cazul în care firma își încetează activitatea. De reținut este că limita maximă a indemnizației este de 12 salarii minime brute pe țară, indiferent de valoarea salariului.
Cum poți să obții concediu medical?
Primul pas esențial este să informezi managerul direct cu privire la situația care necesită concediul medical. Ulterior, angajatorul trebuie să completeze o adeverință de plătitor (cu excepția cazurilor de urgențe medico-chirurgicale sau bolilor infecto-contagioase din grupa A), disponibilă și pe site-ul cnas.ro. Această adeverință atestă calitatea ta de asigurat și menționează numărul de zile de concediu medical avute în ultimele 12/24 de luni (dacă este cazul). Pe baza acestor acte necesare, adică adeverința de plătitor și diagnosticul stabilit, medicul îți va elibera certificatul de concediu medical.
Cine eliberează certificatul de concediu medical
De eliberarea concediului medical se ocupă medicul de familie, medicul specialist din ambulatoriu sau orice alt medic specialist care are încheiată o convenție cu o Casă de Sănătate și are drept de practică.
Ce se întâmplă cu beneficiile extrasalariale în timpul concediului medical
Beneficiile extrasalariale nu intră în baza de calcul a contribuțiilor sociale, deci angajatorul nu este obligat de lege să ofere tichete de masa sau alte avantaje.
Cum poți să ai grijă de tine cu ajutorul asigurării de viață și accident Karma Bună
Asigurările de viață și accident Karma Bună sunt primele care te ajută să ai grijă de tine în fiecare zi cu servicii de telemedicină și program de fitness și nutriție. Cu un telefon, online sau prin video, ai acces 24/7 la consultații medicale specializate în diverse domenii, fără costuri suplimentare.
De asemenea, acestea includ și o protecție financiară solidă, cu acoperire de până la 18.000 lei în caz de spitalizare, până la 15.000 lei pentru operații și până la 150.000 lei în caz de invaliditate survenită în urma unui accident.
Întrebări frecvente cu privire la concediul medical
Iată răspunsurile la alte câteva întrebări despre concediul medical:
La câte zile de concediu medical ai dreptul pe an?
Concediul medical maxim este de cel mult 180 de zile pe an și poate ajunge până la un an sau chiar mai mult în cazurile de afecțiuni grave.
Ce se întâmplă dacă depășești 90 de zile de concediu medical?
Acesta mai poate fi prelungit până la maximum 180 de zile într-un an. Vei avea nevoie de avizul medicului de la Asigurările Sociale, în cazul concediului medical din cauza unui accident de muncă.
Câte zile de concediu medical îți poate da medicul specialist?
Medicul specialist poate prelungi concediul medical dat de medicul de familie până la cel mult 90 de zile.
Câte zile de concediu medical îți poate da medicul de familie?
Conform legii, medicul de familie îți poate da maximum 14 zile de concediu medical.
Ce contribuții se plătesc la concediu medical?
Până la finalul anului 2023 angajatului i se reținea din indemnizația obținută doar contribuția pentru asigurările sociale (CAS) de 25% și impozitul pe venit de 10%, fără contribuția pentru asigurările sociale de sănătate (CASS) de 10%. Începând cu 2024 însă, pentru codurile 01 (concediul medical pentru boli obișnuite), 07 (concediul medical pentru carantină) și 10 (indemnizația pentru reducerea timpului de muncă cu o pătrime din durata normală), conform OUG 34/2024 se impune suplimentar o contribuție de 10% din concediul medical pentru fondul de asigurări sociale de sănătate (CASS).