Dacă ai de gând să călătorești în țări din afara UE, vei avea nevoie de un pașaport biometric. Acest document a apărut în urma amenințărilor crescânde de furt de identitate și terorism, determinând multe țări să îmbunătățească securitatea granițelor.
În continuare, îți vom prezenta detaliile esențiale despre ce presupune obținerea unui pașaport biometric, inclusiv actele necesare și alte aspecte relevante pentru cei care intenționează să meargă în călătorii internaționale.
Ce este pașaportul biometric?
Dacă te întrebi ce înseamnă pașaport biometric, află că acesta este un document de călătorie avansat tehnologic care are integrat un cip electronic ce stochează date biometrice despre deținător.
Datele biometrice conținute în pașaport sunt următoarele:
- Numele complet
- Data nașterii
- Fotografie (adesea într-o formă biometrică, cum ar fi o hartă 3D a feței care poate fi utilizată în software-ul de recunoaștere facială)
- Informații biografice, cum ar fi locul nașterii
- Informații biometrice, care pot include, spre exemplu, amprente (de la degetul arătător drept și stâng) Număr unic de identificare a cipului
- Semnătura digitală care protejează datele stocate împotriva modificării
Cipul RFID încorporat conține informații detaliate care sunt unice pentru fiecare individ, ceea ce face ca pașaportul biometric să fie mult mai sigur decât unul tradițional, deoarece oferă un nivel sporit de securitate și reduce riscul furtului de identitate și de fraudă.
Stai liniștit, dacă nu vrei să-ți faci un pașaport biometric, încă îți mai poți face un pașaport simplu temporar, cu valabilitate de 12 luni.
Pașaportul biometric poate fi folosit în toată lumea, deci și în România, chiar dacă nu este necesar. În țările din UE poți călători doar cu cartea de identitate în termen de valabilitate.
Cum se obține pașaportul biometric?
Obținerea unui pașaport biometric implică mai multe etape și necesită ca tu să prezinți câteva documente specifice. De obicei, întregul proces nu-ți va da mari bătăi de cap.
În general, iată cum se obține un pașaport biometric: trebuie să te programezi din timp pe platforma epasapoarte.ro, să completezi un formular de cerere, să aduci documentele solicitate de către Direcția de Pașapoarte și să plătești o taxă. Poți merge să-ți faci pașaportul biometric și fără să-ți faci programare, dar să ai în vedere că vei fi preluat numai dacă există un interval fără programări online.
Pașapoartele biometrice sunt eliberate de către autorități, de obicei de către serviciile de pașapoarte sau consulate.
Pașaport biometric - Acte necesare
Pentru a obține un pașaport biometric, va trebui să ai la tine o serie de documente. Iată lista cu actele necesare:
- Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate, în termen de valabilitate, în original. Dacă ai o carte de identitate provizorie, trebuie să prezinți și certificatul de naștere, în original.
- Documentul care face dovada achitării contravalorii taxei de pașaport, în original, sau documentul de plată, pe suport hârtie sau în format electronic, cu numărul tranzacției și datele persoanei pe numele căreia se solicită eliberarea documentului de călătorie (nume, prenume, CNP), precum și suma achitată pentru pașaportul biometric.
- Dacă este cazul, pașaportul anterior trebuie predat la reînnoire.
Cererea de eliberare a unui pașaport biometric se generează în sistemul informatic când depui la ghișeu toate documentele necesare. Verifică toate informațiile și semneaz-o.
Acte necesare pentru pașaportul biometric al copiilor
În cazul în care solicitantul unui pașaport biometric este minor și are peste 14 ani, se adaugă următoarele documente:
- Certificatul de naștere, în original;
- Declarații de acord pentru eliberarea pașaportului pentru minor, semnate de ambii părinți sau, după caz, de reprezentantul legal;
- Dacă declarația de acord este semnată de un singur părinte sau de reprezentantul legal, aceasta trebuie însoțită de actul de desemnare a reprezentantului legal, hotărârea judecătorească de încredințare a minorului sau actul de deces al celuilalt părinte.
Pentru minorii sub 14 ani, se adaugă următoarele documente:
- Certificatul de naștere, în original;
- Actul/actele de identitate ale părintelui/părinților/reprezentantului legal, în original;
- Cererile formulate de un singur părinte trebuie însoțite de o procură specială prin care părintele absent îl împuternicește pe părintele solicitant al pașaportului, în original sau duplicat.
Pe lângă pașaportul biometric, înainte de a pleca în călătorie, este recomandat să-ți faci și o asigurare de călătorie, ca să-ți trimiți și grijile în vacanță. Asigurarea de călătorie îți oferă protecție financiară în cazul unor eventuale evenimente neprevăzute, cum ar fi anularea călătoriei, pierderea bagajelor sau problemele medicale apărute la destinație. De asemenea, îți oferă acces nelimitat la consultații medicale online și la telefon 24/7 – online și la telefon pe toată durata călătoriei.
Pașaport biometric - Preț
În funcție de vârstă, prețul pentru un pașaport biometric este diferit:
- Pentru persoanele peste 12 ani se va plăti o taxă de 258 de lei.
- Pentru copiii sub 12 ani, costul este de 234 de lei.
Taxa pentru un pașaport simplu temporar este de 96 de lei, indiferent de vârstă.
Unde plătești taxa pentru pașaportul biometric?
Poți plăti taxa de pașaport biometric atât fizic, cât și online:
- la orice sucursală CEC Bank (la casierie sau la stațiile de plată tip SelfPay);
- prin platforma Ghiseul.ro.
Este important să păstrezi chitanța de plată, deoarece va trebui să o prezinți împreună cu celelalte documente necesare.
În cât timp se eliberează pașaportul biometric?
Timpul de eliberare a unui pașaport biometric poate varia, dar, în general, acesta este eliberat în termen de 5 zile lucrătoare de la depunerea cererii. În perioadele aglomerate, cum ar fi sezonul de vacanțe, timpul de procesare poate fi mai lung, așa că este recomandat să aplici din timp. Dacă nu poți ajunge să-l ridici la data trecută pe tichetul primit la momentul depunerii actelor, o poți face și la o dată ulterioară sau poți opta pentru expedierea prin curier la domiciliu.
Pașaport biometric de urgență
Din păcate, nu există opțiunea de eliberare a pașaportul biometric în regim de urgență. În schimb, în anumite situaţii obiective, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, ți se poate elibera un pașaport simplu temporar, în cel mult 3 zile lucrătoare. Atenție, este nevoie să prezinți anumite documente justificative cu motivele care determină necesitatea și urgența deplasării în străinătate. Verifică dacă îndeplinești anumite condiții specifice care să-ți permită eliberarea unui pașaport simplu temporar.
Valabilitate pașaport biometric
Perioada de valabilitate a unui pașaport biometric se stabilește în funcție de vârstă:
- pentru copiii sub 12 ani, de 3 ani;
- pentru copiii între 12 și 18 ani, de 5 ani;
- pentru persoanele peste 18 ani, de 10 ani.
Ce faci în cazul în care ai pierdut pașaportul biometric
Dacă ai pierdut pașaportul biometric, ești obligat să declari de îndată ce ai observat la cea mai apropiată unitate de poliție sau la orice serviciu public comunitar de pașapoarte ori la Direcția Generală de Pașapoarte, iar în străinătate, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. În cazul în care copilul este cel care și-a pierdut pașaportul biometric, părinții minorului, reprezentanții legali ori însoțitorii acestuia au obligația să facă această declarație.
În urma acestei declarații, ți se va elibera o adeverință care să ateste acest eveniment nefericit și pe care va fi nevoie să o depui alături de celelalte documente necesare în momentul în care faci cererea pentru un nou pașaport.
Se poate declara pierderea pașaportului biometric și atunci când se depune cererea pentru eliberarea unui nou pașaport, situație în care titularul/părinții minorului sau reprezentanții legali va/vor declara pe propria răspundere cum s-a produs evenimentul.
Misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României îți pot elibera un document de călătorie de urgență (ETD) numai pentru ca tu să te poți întoarce în țară. Acesta este valabil cel mult 30 de zile și încetează de drept la data când vei ajunge în România.
Pașaport biometric vs. pașaport simplu electronic
Diferența principală între pașaportul biometric și pașaportul simplu electronic constă în prezența cipului electronic în pașaportul biometric. Cipul conține informații biometrice care fac documentul mult mai sigur și dificil de falsificat. Pașaportul biometric permite, de asemenea, folosirea porților electronice la punctele de control de la frontiere, ceea ce accelerează procesul de verificare.
Când este util pașaportul biometric
Pașaportul biometric este deosebit de util în călătoriile internaționale, inclusiv în zona UE, unde trecerea frontierelor se face, în general, automat, dacă deții un astfel de pașaport. Astfel, vei economisi timpul necesar de stat la coadă pentru verificări manuale, ceea ce-ți va oferi un nivel suplimentar de confort. De asemenea, pașapoartele biometrice sunt necesare pentru a beneficia de anumite programe de scutire de viză.
În concluzie, pașaportul biometric reprezintă un pas înainte în ceea ce privește securitatea și eficiența călătoriilor internaționale. Acum că ai aflat ce este pașaportul biometric și având în vedere avantajele pe care le oferă, este recomandat să optezi pentru unul atunci când plănuiești să călătorești în străinătate.